Водещите технологични компании представиха на изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас нови телевизори. Двата най-големи в света производители - корейските компании Samsung Electronics и LG показаха устройства, които се вписват по най-добрия начин в интериора на потребителя.

Новият LG се монтира на стената съвършено плоско. В същото време Samsung е създал нови тип екран, който изпълнява ролята на картина и в "свободното си време" демонстрира произведение на изкуството, съобщава BBC.

Но главната технологична новост от Samsung е 75-инчов телевизор QLED 4К нова версия със светодиоден дисплей. При него като източник на светлината са квантови точки, кристали от различни метални сплави с размери няколко нанометра, което позволява чувствително да се повиши качеството на цветовете.

Компанията е решила да запази извития екран за своите най-скъпи модели, независимо от критиката, че тяхното гледане под ъгъл е неудобно.

Новият телевизор на LG - OLED 4K е с дебелина на екрана 2,57 мм, като той ще се предлага в два варианта с диагонални размери на дисплея 65 и 77 инча.

Новост от LG тази година е магнитният статив, с помощта на който телевизорът може да се прикрепи на стената съвършено близко, което помага да се избегнат отблясъците.

От компанията обявиха, че нейните нови телевизори ще подържат четири формата на изображението с най-висок динамичен диапазон, или HDR, вкл. HLG (Hybrid Log-Gamma), разработен специално за спортни и други предавания на живо.

Sony също се похвали със своите най-нови продукти - първият телевизор 4K OLED от гамата модели Bravia, с HDR-процесор. Интересното е, че звукът се разпространява посредством вибрации, чийто източник е самият екран.