Последната седмица интернет компанията Yahoo потвърди, че през 2014 година хакери са откраднали данни на 500 милиона нейни потребители. Кибератаките са сериозно нещо, от което човек трудно може да се предпази, но все пак може да предприеме някои мерки, които да намалят риска от такива.

Yahoo! призна за кражбата на данни за 500 милиона потребители

Yahoo! призна за кражбата на данни за 500 милиона потребители

Компанията препоръча всички да си сменят паролите

Експертите по сигурността посочват, че за хакерите е все по-лесно да крадат информация заради нарастващата употреба на мобилни устройства, като смартфони.

И докато технологичните компании постоянно подобряват продуктите си, за да предпазят своите потребители от кибератаки, ето какво могат да направят самите те, за да си гарантират по-голяма сигурност.

“Клиентите трябва да са убедени, че обновяват операционната система на мобилните си устройства на време и трябва да са особено внимателни с файлове, които пристигат като SMS или чрез имейл. Смартфоните не са по-различни от компютрите така че при тях трябва да се предприемат основните мерки, както при компютрите”, обяснява Алекс Хайд пред International Business Insider.

По отношение на паролите, независимо колко сложни са те, гарантират толкова сигурност, колкото сигурни са сървърите, където се съхраняват те. Лошото е, че много хора използват едни и същи кодове, за да ползват различни онлайн услуги. Откраднали паролата им от едно място, хакерите лесно могат да я използват за получаването на достъп до други данни на тези хора чрез други платформи.

От друга страна обаче използването на различни кодове за достъп в различните сайтове и честата смяна водят до объркване. Специалистите съветват в такъв случай да се използват услуги за съхранение на пароли в криптиран формат.