Онлайн платформата YouTube и стрийминг лидерът Netflix планират да намалят качеството на видеата си с цел да облекчат интернет трафика в Европа. В последните дни хиляди европейци са онлайн доста по-активно, след като много от тях останаха по домовете си след разразяването на пандемията от коронавирус.

От гиганта Alphabet, който е собственик на YouTube потвърдиха намеренията си в петък, пише Reuters.

Те се оказаха втората компания след Netflix с подобни намерения след като еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон се обърна с такова искане към стрийминг платформите, за да бъде избегна срив на интернет мрежата на Стария континент.

Решението на Alphabet дойде след разговор на Бретон с главния изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай, както и с този на YouTube Сузан Уоджиски.

В официално съобщение от компанията посочват, че са поели ангажимента временно видеата в Европа ще бъдат пускани по подразбиране в стандартна разделителна способност, а не в HD.

От Netflix посочват, че мярката ще бъде в сила 30 дни. "Нашите изчисления показват, че трафикът от нашата платформа ще бъде намален с около 25%, като заедно с това ще подсигурим добро качество на услугата за нашите членове", казват от компанията.

Европа се притесни дали интернет мрежите ще издържат епидемията

Европа се притесни дали интернет мрежите ще издържат епидемията

Появиха се призиви за намаляване на интернет потреблението