14-годишният Ишан Такър и 9-годишната му сестра Аня прекарват лятната си ваканция по-различно от връстниците си. През почивните месеци те се занимават със собствен бизнес. И двамата печелят добре от него.

"Започнахме, защото искахме да научим нещо ново за технологиите, а също и да спечелим пари заедно с това", разказва Ишан пред CNBC.

Двамата с Аня започват да копаят криптовалути. Към днешна дата братът и сестрата печелят над 30 000 долара всеки месец, като копаят от най-големите криптовалути - bitcoin и ether, както и от по-малко популярните като ravecoin и altcoin.

За да достигнат до този успех първоначално двамата се учат как точно се копаят дигитални валути. Което не е толкова лесно. За "добиването" на която и да е криптовалута са необходими мощни компютри, програмирани да се "конкурират" с тези на други копачи, така че да успеят те да валидират транзакции, извършени с дадената валута.

"Копаенето на крипто е точно като това на злато или диаманти", смята Ишан. "Вместо обаче да ползваш лопати, правиш това с компютри. И вместо да откриваш парчета злато или диаманти в мината, откривах криптовалута", обяснява момчето.

През пролетта той започва да гледа видеа в YouTube и чете допълнително в интернет как да превърне своя гейм компютър в такъв за копаене. До април успява да се справи с тази задача, като използва мощни видеокарти, които могат да обработват голям обем изчисления при копаенето.

Родителите на двете деца ги подкрепят в начинанието им. "Ние можехме да прекараме цялото лято, като играем компютърни игри. Но използвахме свободното време да научим нещо за новите технологии", казва Ишан.

Първоначално братът и сестрата започват с копаенето на ether, което е значително по-лесно от това на bitcoin. Още първия ден правят печалба - 3 долара. През първия месец печалбата им достига 1000 долара.

Днес вече двамата имат собствена компания - Flifer Technology, която е на името на баща им. А на база на поръчаната нова техника изчисляват, че през септември ще спечелят 36 000 долара.