Албания усилено се подготвя за своето второ международно летище. Аеропортът ще се намира в югозападния крайбрежен град Вльора, който е известна туристическа дестинация и второто по големина пристанище в страната (след Драч).

Проектът се оценява на 100 млн. евро, а държавата преговаря с консорциум от 3 турски компании - Cengiz, Kalyon и Kolin, които да построят летището. Строителните дейности трябва да започнат по-късно през годината, обяви албанският министър на енергетиката и инфраструктурата Дамиан Джинури.

Албанските институции ще разгледат проектното предложение на турските фирми в рамките на 3 месеца, след което ще се премине към следващите процедури.

Летището трябва да е готово до 2021 г.

Източник: Airport projects

Летището трябва да е готово до 2021 г.

Аеропортът, който е един от приоритетните проекти на правителството, ще се строи изцяло с частно финансиране и се очаква да бъде завършен до 2021 г. Когато е готово и бъде пуснато в експлоатация, летището във Вльора ще бъде най-голямото и най-модерно летище в Албания.

Освен аеорпорта се подготвя и създаването на нова албанска авиокомпания, подкрепена от Turkish Airlines. Превозвачът да започне полетите си през тази година.

Понастоящем единственото оперативно летище в Албания е Международното летище "Майка Тереза" в Тирана.

Летището ще е най-модерното в Албания

Източник: Airport projects

Летището ще е най-модерното в Албания

Местоположението на второто летище в страната беше сериозна грижа за властите, тъй като новият договор с концесионера на летището в Тирана изключва изграждането на друго международно летище в радиус от 100 км. Сред другите обсъждани локации бяха Аргирокастро, Саранда и Делвина.

Очаква се летището във Вльора да помогне за икономическото развитие на Албания, като насърчи растежа на заетостта и даде тласък на туристическия сектор в южната част на страната, заяви пред местни медии албанският премиер Еди Рама.

Броят на чуждестранните туристи, посетили Албания през 2017 г., е нараснал с 23.6% до 2.37 млн. души, според данните на националната статистическа служба INSTAT.