Китайският стартъп Мegvii Inc., разработващ системата Face++ за разпознаване на лица е получил финансиране от най-малко 600 милиона долара от инвеститорите Alibaba Group Holding Ltd. и Boyu Capital, съобщи Bloomberg.

Пекинската компания Ant Financial, собственик на милиардера Джак Ма, и един от най-големите китайски венчърни фондове, е прекият инвеститор. Тя ще закрие сегашния рунд на финансирането до няколко седмици, но има интерес и от втори такъв транш, споделя пред агенцията анонимен източник, без да разкрива детайлите.

Световният ИТ гигант Alibaba увеличава вложенията си в китайски стартиращи фирми в областта на изкуствения интелект, с надеждата да използва разработваните от тях технологии за разширяване на онлайн търговията си.

Megvii ще осигури на компании като Lenovo Group Ltd. и Ant Financial система за сканиране на лица, доколкото те поддържат платформи за електронна търговия на Alibaba.

SoftBank влага $1 милиард в най-скъпия в света стартъп

SoftBank влага $1 милиард в най-скъпия в света стартъп

Китайският SenseTim вече се оценява на $4,5 млрд.

Конкурентът SenseTime, друг стартъп, подкрепян финансово от Alibaba, също има разработки за използване на изкуствен интелект в областта на търговията на дребно, финансите и смартфоните. А така също и в областта на обществената безопасност, където може да се използва системата за разпознаване на лица.

Засега от Alibaba и Megvii отказват да коментират темата, пише Bloomberg.

Програмното осигуряване на Megvii се използва при сканиране на лица за базата на вътрешното министерство, която наброява около 1,3 милиарда легални идентификационни файла на китайски граждани.

Други инвеститори в компанията са Foxconn Technology Group, CCB International Holdings Ltd., Qiming Venture Partners и Sinovation Ventures.

От стартъпът конкурент - SenseTime заявиха, че водят преговори за привличане на 1 милиарда долара от такива компании като Softbank Group Corp."s Vision Fund.