Гигантът в електронната търговия Amazon ще отвори над 1000 нови работни места в Ирландия през следващите 2 години. Така компанията на Джеф Безос ще разполага с 3500 души в островната държава, която продължава да бъде магнит за големите технологични фирми, съобщава Reuters.

Работните места включват софтуерни инженери, специалисти по сигурността и специалисти по големи бази ранни и ще бъдат разположени в столицата Дъблин. Те ще работят както за Amazon, така и за облачната й единица Amazon Web Services.

Това е най-голямото разширяване на мултинационална компания в Ирландия през тази година и добавя към 11 300-те работни позиции, разкрити от чужди фирми в страната през първите 6 месеца на годината. Цифрата е малко по-голяма спрямо същия период на миналата година, според Ирландската инвестиционна агенция IDA Ireland.

Островната държава има десетилетна политика да привлича работни места на мултинационални компании с корпоративен данък от само 12.5%. Това я превърна в център за американските компании, включително гиганти като Apple, Google и Facebook, които осигуряват 1/10 от работните места в страната.

"Решението на Amazon да доведе още 1000 работни места в Ирландия е в основата на нашата мисия да превърнем тази страна в иновативна, дигитална икономика и световен лидер в технологичния сектор", каза ирландският премиер Лео Варадкар в изявление.

Компанията от Сиатъл обяви по-рано този месец, че ще добави 2500 нови работни места в съседна Великобритания, увеличавайки служителите си там до почти 28 000 души.