Изпълнителният директор на Apple Тим Кук заяви, че компанията ще отвори първите си магазини в Индия през 2021 г. и онлайн търговски обект по-късно тази година. За да се случи това, трябва индийското правителство, да издаде специално одобрение за отваряне на магазин без местен партньор, предава BBC.

Разширяването на пазара на Apple в Индия, вторият по големина пазар на смартфони в света, се очакваше от известно време, но не бе ясно кога ще стане точно това.

През 2018 г. Индия промени законите, които се явяват пречка пред чужди марки да отворят магазини в страната. Въпреки това Тим Кук каза, че Индия е искала Apple да отвори магазина си с местен партньор. Кук отбелязъл пред инвеститорите инвеститорите, че не смята Apple да бъде "добър партньор". "Обичаме да правим нещата по наш начин", каза той. В момента Apple продава продуктите си чрез магазини на трети страни в Индия. Но продажбите му изостават от конкурентите на Samsung и Huawei. Със забавянето на търсенето на продукти от Apple в Китай - дори преди избухването на епидемията - компанията се надява, че може да стимулира растеж на други развиващи се пазари като Индия.

Тим Кук също оборна внимание и на влиянието, което коронавирусът оказва върху операциите на Apple. Техническият гигант предупреди инвеститорите в началото на този месец, че очаква да пропусне своята тримесечна оценка на печалбата заради избухването на вируса.  Много от китайските фабрики, произвеждат компоненти за продукти на Apple - като iPhones и лаптопи MacBook - са затворени или работят с ограничен капацитет, за да намалят разпространението на болестта.