Германският производител на луксозни автомобили Audi ще инвестира 126 милиона евро в разширяване на производството си в Унгария. Средствата ще бъдат вложени в завода на компанията в град Дьор.

Заедно с това Audi ще отвори 250 нови работни места в унгарската си работа, като по този начин общият брой на заетите там ще достигне 13 000 души, съобщава сайтът Emerging Europe.

Според прогнозите разширяването на производството на компанията може да помогне за достигането на нов рекорд в износа на Унгария.

"Благодарение на инвестициите през последните години страната е сред лидерите в автомобилната индустрия, като успя да привлече инвеститори от Изток и от Запад на фона на ожесточена конкуренция", посочва унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

"Производството на системи за електрически автомобили ще нарасне значително в завода в Дьор и до края на 2022 година ще бъде отворен развоен център, който ще подкрепи процеса", посочва председателят на Audi Hungaria Ачим Хейнфлиг.

Междувременно в началото на месеца стана ясно, че южнокорейски производител на части за автомобилната индустрия ще вложи 45,8 милиона евро в изграждането на завод за батерии за електромобили в Унгария.

Тогава стана ясно, че това ще е първата база за Inzi Controls в Европа. Азиатското дружество е доставчик за Audi, Continental и Volkswagen.

Inzi Controls влага €45,8 милиона в завод за батерии за електромобили в Унгария

Южнокорейска компания влага €45,8 милиона в завод за батерии за електромобили в Унгария

Това е първият обект на компанията в Европа