Южнокорейският производител на части за автомобилната индустрия Inzi Controls обяви, че ще инвестира 45,8 милиона евро в изграждането на завод за батерии за електромобили в Унгария.

Това ще е първата база на компанията на Стария континент и тя ще се намира в град Комаром, съобщава сайтът Emerging Europe.

По думите на изпълнителния директор на Inzi Controls Чо Юн Нйеон Унгария е била избрана като дестинация заради регионалните си предимства, като квалифицирани кадри и гарантирана държавна подкрепа.

"Благодарение на инвеститори от Далечния Изток Унгария стана 17-тият най-голям износител на батерии за електрически коли", коментира външният министър на страната Петер Сиярто.

По неговите думи правителството ще съфинансира проекта с 1,6 милиона евро. Сиярто допълва още, че годишният оборот на автомобилната индустрия в Унгария достига 31,4 милиарда евро.

Inzi Controls е ключов доставчик за Audi, Continental и Volkswagen. В новия завод на компанията в Европа ще бъдат отворени 122 работни места в краткосрочен план.

Освен нея три от водещите пет азиатски производители на батерии имат операции в Унгария.