Официалното откриване на "Южния газов коридор", по който природен газ от азерското находище "Шах-Дениз" ще потече към Европа се състоя във вторник в столицата на Азербайджан, Баку. В церемонията взеха участие президентът на страната Илхам Алиев, представители на Великобритания, САЩ и западни петролно-газови компании, съобщава РИА Новости.

В рамките на церемонията президентът Алиев даде старта за транспортирането на първото количество природен газ, което тръгва към Турция за газопровода TANAP.

Проектът "Южен газов коридор" предвижда транспортирането годишно на 10 милиарда кубични метра азерски газ от Каспийския регион през Грузия и Турция към Европа.

Азерският газ ще задоволи 40% от енергийните нужди на България

Азерският газ ще задоволи 40% от енергийните нужди на България

Газопроводът ТАП ще намали зависимостта на Южна Европа от въглищата

На първия етап от проекта се предвижда основният ресурс за захранване на съоръжението да се добива в рамките на втората фаза от разработването на газовото находище "Шах-Дениз". На следващ етап към "Южния газов коридор" се предвижда включването на суровина и от други източници в региона.

По данни на Natural Gas Europe, стойността на проекта "Южен газов коридор" е около 40 милиарда долара. Тази сума включва 9,3 милиарда долара за изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP), 6 милиарда долара - за Трансадриатическия газопровод (TAP) и 23,8 милиарда доларов за втория стадии от разработката на "Шах-Дениз" и разширението на Южнокавказския газопровод.