Българската компания за електрически велосипеди Eljoy получи финансиране от €630 хил. от Светозар Георгиев, съосновател на "Телерик", Тодор Брешков от LAUNCHub Ventures, фондът Eleven и от серийния предприемач Владимир Давчев, основател на BGmenu (придобита от световния гигант Takeaway през 2018 г.). Инвестиционният рунд, воден от Владимир Давчев, бе затворен през февруари.

Електрическите велосипеди Eljoy могат да бъдат използвани както за придвижване в града, така и за каране сред природата. Колелетата се задвижват от батерии със същите клетки, използвани от автомобилния гигант Tesla коeто е индикатор за безкомпромисното качество и иновативна технология, която българската компания внедрява в продуктите си.

Електрическите велосипеди са най-бързо растящият сегмент от пазара на електрически превозни средства. Същевременно в много страни доставките на храни до дома се осъществяват именно с електрически велосипеди и в тази ниша търсенето също расте с бързи темпове. България е сред най-големите производители на велосипеди в Европа.

"Eljoy ще насочи инвестицията основно за увеличаване на производствения капацитет и технологично развитие на продукта. Сред целите ни е да стъпим на нови пазари", коментира Галин Бонев, основател на компанията. Плановете на българската компанията включват навлизане в Западна Европа и САЩ.

В момента Eljoy развива нов проект, който предстои да бъде обявен скоро. Той обещава напълно нов продукт, който да трансформира градската среда.

"Ние винаги сме вярвали, че България е добра база за производство за Европа спрямо Китай и другите азиатски държави (т.н. nearshoring), и съответно имаме инвестиции в няколко хардуерни компании със собствени продукти с добавена стойност подобно на Eljoy Изключително добър екип с отличен продукт на растящ пазар - това е почти идеалната комбинация за инвеститори като нас", коментира един от инвеститорите Ивайло Симов, управляващ партньор в Eleven.

Eleven Capital набра 2,1 млн. лв. от БФБ

IPO по време на криза: Български фонд, инвестиращ в стартъпи, набра 2,1 млн. лв. в София

Въпреки "кървавата баня" на борсите по света, дружеството направи успешно IPO

От 2017 г. до момента компанията си партнира с "Клийнтех България". Eljoy бе подкрепена от организацията в няколко инициативи, включително пилотния проект със Столичната община за първата в България система за споделено ползване на електрически велосипеди в градска среда, която стартира през 2018 г. и продължава да работи и функционира успешно на територията на София. Наред с достъпа до обучения и експертиза в сферата на бизнес развитието и др., "Клийнтех България" осигури финансиране в размер на 112 хиляди евро, което подпомогна компанията да създаде, валидира и развие основните компоненти на бизнеса си.