Бош Инженеринг Център София отваря втори офис в столицата. Той се намира Synergy Tower в София Тех Парк. Новият офис на доставчика на технологии е разположен на разгърната площ от близо 5500 кв.м.

Бош Инженеринг Център е специализиран в разработването на проекти и технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на шофьорите, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност. Служителите отговарят и за развойната дейност и тестването на функционалности. Те си сътрудничат с развойните екипи на компанията в други локации на Бош по света, като тези в Германия, САЩ, Унгария и Румъния.

Центърът иска да се превърне в хъб, като разработва цялостни продукти, а стремежът е създаване на отдели за хардуер и механичен дизайн. Инженеринг Център ще наема и нови специалисти, като до края на тази година броят им ще се увеличи до над 450 души.

Центърът добавя 17 зали за срещи, 12 фокус зали, 8 специализирани помещения (бенч зали), както и 4 гейминг зали с тенис на маса, билярд, джаги и релакс зони. Това съобщиха от компанията.

"Започнахме през 2019 г. с по-малки проекти, а в момента разработваме цялостни продукти. Екипът ни се разраства и целта ни е да работим в области с по-широка приложимост" коментира Константин Конов, управляващ директор.

Три са основните области, в които се влагат усилия - технологии, подпомагащи шофирането, електрификация на автомобила и решения за свързаност, дисплеи, инструментни клъстъри и камери, които наблюдават поведението на шофьора и останалите пътници в колата.

В началото на 2021 г. Бош обединява 17 000 експерти в глобален мащаб в сферата на хардуерното и софтуерното инженерство за разработка на компютри, сензори и управляващи блокове за всички автомобилни системи в нова дивизия за интердисциплинарни компютърни системи. Новосъздаденото звено избра за основен партньор Бош Инженеринг Център София.

Бош Инженеринг Център София работи по нови продукти на концептуално ниво и на фаза пилотен проект по т. нар. зонални компютри за автомобилите. Чрез тях ще може да се премине към по-малко на брой компютри в автомобилите, но с повече функционалности. В момента в автомобил от среден клас има около 50 компютъра, отговарящи за различни функции. Идеята на зоналните компютри е те да са общо 3-4 за целия автомобил.

Инженеринговият Център в София е партньор на дивизията Bosch eBike Systems. Центърът участва в създаването на всеки компонент от велосипедите: зарядното и батерията, задвижването, управлението и дисплея.

За компанията

За Група Бош работят около 395 000 служители по целия свят. През 2020 г. Групата е реализирала продажби в размер на 71,5 млрд. евро. Дейността на Бош е организирана в четири бизнес сектора: Автомобилни технологии, Индустриална техника, Потребителски стоки и Енергийна и сградна техника.

Група Бош присъства в България повече от 25 години и има близо 570 служители. През 2020 г. реализира оборот от 152 млн. евро в България.

През 2019 година Бош откри Инженеринг Център в София, където работят близо 380 служители. През 2015 г. Група Бош придоби ProSyst Software GmbH, включително неговото българско дъщерно дружество Просист Лабс ЕООД.

През 2016 г. ProSyst Software GmbH и Просист Лабс ЕООД се сливат в Бош Софтуер Иновейшънс. Днес Бош Софтуер Иновейшънс, вече проименувано в Bosch.IO, има над 200 служители в София.

Роберт Бош ЕООД е 100-процентово дъщерно дружество на Robert Bosch GmbH със седалище в София, което предлага продукти и услуги в няколко направления.