Милиардерката Джина Райнхарт, която е най-богатият човек в Австралия, е решена да спечели от зеленото бъдеще на Европа. Бизнес дамата, която успява да забогатее благодарение на бизнеса на баща ѝ в минната индустрия, сега е решена да инвестира в мащабен проект за добив на литий в Германия.

Разработването на находището има за цел да осигури ключовия за производството на батерии за електромобили метал, който ще бъде все по-търсен от автомобилната индустрия.

Според Bloomberg компанията Hancock Prospecting Pty, която е собственост на Райнхарт, ще стане инвеститор във Vulcan Energy Resources със закупуването на акции в размер на 120 милиона австралийски долара или 92 милиона американски долара.

Това ще бъде първоначалното вложение, като в бъдеще участието на австралийското дружество в проекта може да бъде увеличено. Очаква се всички необходими проучвания, преди добивът да започне, да бъдат готови до 2022 година.

Компанията Vulcan, която също се търгува на борсата в Австралия, се надява да извлече ползи от нарастващото търсене на литий в Европа, която работи усилено за това да намали зависимостта си от доставките на батерии от Азия.

Според първоначалните проучвания залежите в находището в Офенбург, което от Vulcan ще разработват, са изчислявани на 2,8 милиарда евро или 3,4 милиарда щатски долара преди облагането с данъци.

Джина Райнхарт, която е най-богатият човек в Австралия с нетно състояние от близо 30 милиарда долара, търси възможности да спечели добри позиции на пазара на литий, след като цената на метала започнаха да се възстановяват след тежката 2020 година. Стойността на литиевия карбонат е нараснала с 37% само през януари, което беше най-големият месечен пик от декември 2015 година насам.