Президентът на Франция Еманюел Макрон обеща 1.5 милиарда евро публично финансиране за развиване на изкуствения интелект до 2022 г., предава Reuters. С това държавният глава се надява да обърне тенденцията млади таланти в сферата да напускат страната, както и държавата да настигне технологичните гиганти от САЩ и Китай.

Инвестицията е част от стратегия, представена от лидера на центристите в елитния институт на College de France. Настроеният благоприятно към бизнеса Макрон иска да превърне Франция в "стартъп нация" и залага на облекчаването на трудовото законодателство и инвестициите в технология, за да създаде работни места и евентуално компания, която да е способна да се изправи срещу доминацията на Google и Facebook.

"Нямаме никакъв шанс да контролираме ефектите (от тези технологии) или да имаме думата по тези въпроси, ако изпуснем началото на войната", казва президентът.

Първата голяма цел е подобряването на висшето образование във Франция, което днес обучава математици и компютърни инженери, които след това напускат за работни позиции в най-големите технологични компании в САЩ. Facebook отвори център за изследване на възможностите на технологията изкуствен интелект в Париж през 2015 г.

Правителствен доклад посочи още и нуждата от по-тясно сътрудничество между правителството, изследователските центрове и частните компании, което да задържи най-талантливите инженери във Франция. Една от идеите е за облекчаване на условията, при които изследователи, наети от държавата, да могат да работят и за частни компании.