Френският производител на авиационни системи Latecoere ще използва средства от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да финансира изграждането на фабриката си в Пловдив.

Френската компания сключи споразумение с ЕИБ за кредит от 55 млн. евро през декември.

Освен за бъдещия завод в Пловдив, с парите ще се финансира изграждането на нова модерна производствена база в Тулуза, както и научни изследвания, развитие и иновации в периода 2017-2020 г. Очакваната обща стойност на трите начинания е 110 млн. евро.

Вдигат завод за части за Airbus край Пловдив

Вдигат завод за части за Airbus край Пловдив

Инвестицията е от 11 милиона евро и първоначално ще бъдат наети 200 души

В края на септември 2017 г. Latecoere направи първа копка на бъдещата си фабрика у нас. Тя ще произвежда оборудване, предназначено за електронната част на самолетите Airbus A320 и А330.

Инвестицията в първия етап от строителството се оценява на около 11 млн. евро и се очаква да създаде 200 работни места. По-късно компанията се окчава да инвестира още 4 млн. евро, а работните места да се увеличат до 600.

Площта на завода ще бъде 5000 кв. метра, той ще се намира в индустриална зона "Марица", част от "Тракия икономическа зона". 

Групата Latecoere работи в областта на аероструктурата, окабеляването, вградените системи и инженерните услуги. Основните й клиенти са Airbus, Boeing, Bombardier, Dassault и Embraer.