11 милиона евро инвестира френската компания "Латекоер" в България. Тя ще изгради завод, в който ще се произвеждат части за самолетите на Airbus. Първоначално ще бъдат разкрити 200 работни места, каза Тиери Моц, главен изпълнителен директор по операциите на "Латекоер". По-късно броят им може да бъде увеличен на 600.

Площта на завода ще бъде 5 хил. кв. метра, а в следващите три години френската компания ще инвестира още четири милиона евро. Той ще се намира в индустриална зона "Марица".

Снимка 314800

Източник: Министерство на икономиката

В него ще се произвеждат дребни възли за вратите на самолетите и електроразпределителни шкафове, предназначени за електронната част на самолетите.

Френската компания, базирана в Тулуза, произвежда и за Boeing, Bombardier и Embraer. "Латекоер" е основана точно преди век - през 1917 г. До средата на миналия век тя произвежда собствени малки самолети, а впоследствие започва да прави части и системи за други самолетостроители. Основните производствени центрове на компанията са във Франция, Чехия, Мексико и Бразилия.

Започна строежът на нов завод за 20 милиона лева в Пловдив

Започна строежът на нов завод за 20 милиона лева в Пловдив

В производствената база ще бъдат отворени около 110 работни места