Португалската софтуерна компания OutSystems, която разработва приложения с нисък код, е набрала 360 млн. долара финансиране от Goldman Sachs и американската инвестиционна компания KKR. Стойността на португалската стартираща фирма вече е над 1 милиард долара, съобщава Reuters.

Финансирането е голям тласък за OutSystems, която разполага с платформа, позволяваща на разработчиците на софтуер да изграждат приложения, вместо да използват традиционното кодиране. То е от полза и за амбициите на Португалия да се превърне в технологичен център.

OutSystems е втората португалска стартираща компания с оценка над 1 милиард долара. Другата е Farfetch - онлайн търговец на луксозни дрехи с операции във Великобритания и Португалия, която обмисля първоначално публично предлагане.

Сръбско издание: KKR купува бизнеса на Telenor

Сръбско издание: KKR купува бизнеса на Telenor

Американският фонд вече притежава кабелен оператор и телевизии

"Това финансиране идва след рекордна година за компанията и ни поставя на пътя на огромeн бъдещ растеж", каза изпълнителният директор на OutSystem Пауло Росадо в изявление.

OutSystems обслужва корпоративни клиенти в повече от 50 държави и има приходи от над 100 милиона долара. Компанията ще използва финансирането за ускоряване на разширяването на бизнеса и за научноизследователска и развойна дейност.

"Вярваме, че сме в ранните етапи на един дълъг период на значителен растеж на пазара за разработка на приложения с нисък код и ние сме развълнувани, че подкрепяме лидер в тази категория като OutSystems", каза в изявление Стивън Шанли, директор на KKR.

Goldman Sachs направи инвестицията чрез своята платформа за частни капиталови инвестиции.