В началото на седмицата стана ясно, че Google ще инвестира 10 млрд. долара в Индия, но днес главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай обяви във Twitter, че гигантът ще вложи част от тях или 4,5 млрд. долара в местния телеком Jio Platforms, срещу което ще придобие дял от 7,7% в нея. Така пазарната ѝ капитализация става 65 млрд. долара.

Преди три месеца и половина инвестиция в компанията направи и Facebook, която я финансира с 5,7 млрд. долара.

Google инвестира $10 милиарда в Индия

Google инвестира $10 милиарда в Индия

Средствата ще бъдат отпуснати по различни канали за дейности като дигитализация, разработване на уникални приложения, здравеопазване, образование и земеделие

Jio Platforms е собственост на притежаваната от най-богатия човек в Индия Мукеш Амбани Reliance Industries, а броят на клиентите на мобилните ѝ услуги и 4G мрежата ѝ е 388 млн. индийци - клиентска база, натрупана само в рамките на четири години, която я превърна в най-големия телеком на Индия.

От Google посочиха, че съвместно с Jio Platforms ще разработят смартфон нисък клас, който ще е оптимизиран за операционната система Android и за магазина Play Store. "Вълнуваме се заедно да променим рудиментарно начина, по който милиони потребители в Индия могат да станат собственици на смартфони", обявиха в блога си Google. "Сътрудничеството ни ще открие нови възможности и ще развие екосистемата от приложения."

Intel купи дял в Jio Platforms срещу 253 милиона долара

И Intel купи дял от компанията на най-богатият човек в Азия срещу $253 милиона

Американският лидер придоби 0,39% от компанията

Индия е колосална бизнес възможност за технологичните гиганти, защото по-голямата част от населението на страната няма достъп до интернет и малко хора притежават смартфони.

Google и Facebook не са единствените вложители в Jio Platforms. По-рано този месец в нея 250 млн. долара инвестира и Intel, a преди два дни Qualcomm обяви, че ще вложи 97 млн. долара. През последните месеци общият размер на инвестициите в Jio Platforms възлиза на 20 млрд. долара.