В рамките на следващите пет години Google ще инвестира 10 млрд. долара в Индия, за да засили присъствието си на пазарите извън САЩ, предаде TechCrunch. Вложенията на гиганта ще се в няколко направления, включително достъпа до информация на индийците на собствените им езици, сред които са хинди, тамил и пунджаби.

"Ще осъществим плана си чрез микс от инвестиции в акции, партньорства, оперативни, инфраструктурни и екосистемни инвестиции", каза главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. "Това отразява увереността ни в бъдещето на Индия и на дигиталната икономика."

Днес в Индия, чието население е 1,3 млрд. души, 500 млн. използват интернет често, а още 450 млн. души имат смартфони. Тъй като голяма част от тях използват приложенията на Google, това е един от най-важните пазари за технологичния гигант.

Google ще инвестира $900 милиона във възстановяването на Италия през следващите 5 години

Google ще инвестира $900 милиона във възстановяването на Италия през следващите 5 години

Това обяви изпълнителният директор на компанията-майка на Google - Alphabet Сундар Пичай

"Предстои още много работа, за да се превърне интернет в достъпен и полезен за милиони индийци за услуги от плащанията на сметките до приложенията, управлявани гласово, и за да може да се подпомогне следващото поколение предприемачи", каза Пичай.

Освен превеждането на услугите на компанията на местните езици, Google ще създаде изцяло нови продукти за местния пазар, ще подпомогне дигиталната трансформация на компаниите и ще инвестира в дейности като здравеопазване, образование и земеделие.

Така гигантът не е първият сред големите американски компании, която инжектира пари в Индия. По-рано Facebook инвестира 5,7 млрд. долара във водещия мобилен оператор на Индия - Reliance Jio Platforms, а целта на компанията е да дигитализира 60 млн. малки търговски обекта в цялата страна.

Колин Хуанг - бившият стажант в Google, който натрупа $25 миларда за шест месеца

Колин Хуанг - бившият стажант в Google, който натрупа $25 миларда за шест месеца

Предприемачът е сред най-богатите хора в Китай