Американският производител на чипове Intel Corp. ще вложи 5 милиарда долара в разширяване на производството си в Израел, съобщава Reuters.

Intel е един от най-големите работодатели и износители в Израел, където са разработени много от новите му технологии. Новата инвестиция ще подобри производственото му предприятие Kiryat Gat в южната част на Израел, съобщиха от компанията.

Израелското министерство на финансите заяви, че компанията ще инвестира около 18 млрд. шекела (5 млрд. долара) във фабриката в периода 2018-2020 г., като ще възложи на местни доставчици поръчки за 3 млрд. шекела (832.6 млн. долара).

"Според служители на компанията тази инвестиция се очаква да проправи пътя за бъдеща значителна инвестиция за технологично обновяване на израелския обект", се казва в изявление на израелското ведомство.

В замяна на това Intel ще получи удължаване на срока на намалената си данъчна ставка от 5% до 2027 г. Министерството на финансите обмисля предоставянето на Intel на 700 млн. шекела (194.3 млн. долара) безвъзмездна помощ, като е предвидена и втора субсидия от същия размер, обвързана с бъдещи инвестиции.

"Това е да стимулираме компанията да реализира бъдещите инвестиции, които могат да бъдат значително по-високи от миналите и настоящите инвестиции", заявяват от ведомството.

Intel обяви, че през 2017 г. e изнесла стоки и услуги от Израел на стойност 3.6 млрд. долара, което представлява около 8% от общия износ на високотехнологични продукти в страната.