В строежа на най-високия хотел в София ще бъдат инвестирани 58,3 милиона евро или над 110 милиона лева, които ще бъдат осигурени от Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и "Пощенска банка". Първата ще отпусне 32 милиона евро от тях, а втората - 26,3 милиона евро, стана ясно след официално събитие в столицата.

Обектът, който трябва да се появи между площад "Македония" и бул. "Христо Ботев" ще бъде първият на международната хотелска верига Marriott у нас. Сградата трябва да бъде готова до 2020 година, като тя ще разполага с 232 стаи.

По проектът работи специално създадена за него компания - I Tower Development. Финансирането ще бъде отпуснато на нея, като заемът е за 12 години.

По думите на изпълнителния директор на I Tower Development Виторио Горри първият хотел на Marriott в София ще разполага с 5 ресторанта, бутиков център и жилищен комплекс. След отварянето му в него ще бъдат наети 250 служители.

"Привличането на един от безспорните световни лидери в хотелиерството в лицето на Marriott е от решаващо значение и ще допринесе за обновяването и развитието на София с още една емблематична сграда. За експлоатацията на целия комплекс ще бъдат наети повече от 250 нови служители в различните отдели, предоставящи разнообразни услуги, отговарящи на високи международни стандарти", посочва Горри.

"Сградата на I Tower в София ще бъде внушителен строителен обект от ново поколение. Тя ще бъде построена в един от най-важните и активни райони на София", коментира главният изпълнителен директор на "Пощенска банка" Петя Димитрова.

Marriott вдига най-високия хотел в София

Международен гигант вдига най-високия хотел в София. Какво знаем за проекта?

Той ще бъде висок 107 метра и ще има 30 етажа

Компанията I Tower Development JSC е регистрирана през 2016 година специално за работата по проекта. Внесеният капитал е 22 милиона евро. Дружеството е изцяло собственост на италианското холдингово дружество Finvis S.r.l., което е много активно в телекомуникациите и в бизнеса с недвижими имоти, както и в производството и продажбите на хартиени продукти.

За строежа на новия проект се заговори още през януари. Тогава стана ясно, че хотелът ще е с височина от 107 метра и ще има 30 етажа. Той ще бъде 5-звезден и ще разполага с подземен гараж.