Компаниите от финансовия сектор са преместили инвестиции на стойност 1,6 трилиона долара и общо около 7500 служители от Великобритания към страни от Европейския съюз, предаде Bloomberg. Причината за това е Брекзит, който по всяка вероятност ще се случи през следващите няколко седмици.

Само през последния месец страната са напуснали 400 компании, сочи доклад на EY, според който за последните четири години финансовият сектор е създал почти 3 хил. нови работни места, повечето от които в Дъблин, Люксембург и Франкфурт, а не в Лондон.

Същевременно от напускането на Брекзит финансовите бизнеси, опериращи на Острова, по всяка вероятност ще изгубят паспорта си да извършват бизнес в целия Европейски съюз. Около 25% от приходите им идват именно от страните в блока, а те евентуално ще могат да се надяват за клауза за "еквивалентност", която ще е вратичка за осъществяване на дейността им в ЕС.

"С наближаването на края на преходния период виждаме, че някои компании преминават към заключителните фази на планирания от тях Брекзит, включително и като преместват централите си", каза управляващият съдружник в EY по финансовите въпроси Омар Али. "При това, тези релокации се случват въпреки пандемията и ограниченията на движението на хора."

Сред големите институции, напускащи Великобритания, са JPMorgan, който вече премести активи и персонал в Европа, и Goldman Sachs, които ще релокират 100 души на континента. Други 24 компании също са посочили, че ще местят дейностите си.