Катар вече държи 10% от една от най-емблематичните сгради в САЩ – Емпайър Стейт Билдинг.

Суверенният фонд на страната от Персийския залив е инвестирал 622 милиона долара в Empire State Reality Trust, чиято собственост е небостъргачът в Ню Йорк. Срещу тази сума институцията получава пакет от 10% от акциите в компанията.

Инвестиционният фонд е създаден през 2005 година, за да управлява приходите на Катар от търговията на петрол. Той има участие още в луксозния бижутерски бранд Tiffany, в автопроизводителя Volkswagen и във финансовата фирма Credit Suisse, пише CNN Money.

Президентът на Empire State Reality Trust приветства инвестицията на фонда в свое официално изявление, като я нарече “потвърждение за това колко ценни са активите на компанията”.

Това е поредната чуждестранна инвестиция в Емпайър Стейт Билдинг и според анализаторите е знак за все по-големия интерес към имотния сектор в Ню Йорк и в частност в Манхатън.

Сред другите големи акционери е Норвежкият държавен фонд заедно с японската инвестиционна компания Shinko Asset Management и австралийският инвеститор в недвижими имоти Resolution Capital.

Първичното публично предлагане (IPO) на Empire State Reality Trust беше през 2013 година. Тогава дружеството привлече капитал от 1 милиард долара.