Вероятно през април Китай ще започне проекта по реализиране на инвестиция в размер на 2,6 млрд. долара в Сърбия, предаде Seenews, позовавайки се на Националния съвет за координация на сътрудничеството с Русия и Китай на съседката ни. С тази сума ще бъде изградена петролна рафинерия в град Смедерево.

До момента е ясно, че преговорите и хармонизацията на всички въпроси са протекли гладко. Правителството на страната ще създаде специално звено, което ще се занимава с проекта, тъй като при тази сума той няма как да не е приоритетен за страната.

Прогнозата е, че рафинерията ще бъде пусната в експлоатация в рамките на до четири години.

"Планът е рафинерията да бъде изградена на локация, която беше предопределена за такава дейност", посочват от съвета в прессъобщение. "Новата рафинерия в Смедерево ще произвежда гориво Euro 6 и ще има нулеви емисии на вредни газове."

За целта, китайските инвеститори ще си партнират с компании от Германия и САЩ, които ще произведат оборудването за рафинерията. Тя ще е "първата инвестиция, използваща най-новите технологии и спазваща правилата за пълна защита на околната среда", се посочва още в документа.

Това не е първият опит в Смедерево да се изгради петролна рафинерия. Още през 2008 г. подразделението на американско-холандската компания Comico Overseas - Comico Oil, подписа меморандум за разбиране с общината за изграждането на такава. Инвестицията тогава трябваше да бъде 250 млн. долара, но пет години след подписването на документа той беше терминиран и земята отново се върна под властта на градската управа.