Китайската Norinco International Corporation планира да инвестира 160 млн. евро в изграждането на вятърен парк с капацитет 156 мегавата в Хърватия, съобщи хърватското правителство, цитирано от SeeNews.

Китайската компания стартира изграждането на ветроенергиен парк, който ще бъде разположен в община Бринйе в северната част на страната.

Централата, която ще се простира на 45 кв. км, ще разполага с 39 турбини, всяка с капацитет от 4 мегавата.  Щом бъде пусната, вятърната ферма ще генерира енергия в продължение на 23 години.

Строителните дейности трябва да приключат в рамките на 2 години. Част от тях ще бъдат поверени на хърватски подизпълнители, като ще бъдат наети най-малко 100 души.

"Смятам, че опитът на Norinco в Хърватия ще бъде стимул за други китайски компании да опознаят по-добре нашия пазар", заяви хърватският премиер Андрей Пленкович по време на срещата с президента на Norinco Ван Итонг.

Китайската компания се надява да използва проекта като трамплин за други инвестиции в Хърватия, не само в енергийния сектор, съобщава newbase.com.

Тя се интересува и от реализацията на големи хидроенергийни проекти в съседна Черна гора, обяви черногорското правителството миналата година.

Norinco International е инженерингов филиал на китайския държавен отбранителен конгломерат Norinco. Тя е сред фирмите, ангажирани в инициативата "Един пояс, един път". Един от големите й проекти е изграждането на рафинерия с капацитет 300 000 барела в Ирак. Norinco строи и вятърен парк в провинция Синд в Пакистан.