Китайският автомобилен производител BYD ще започне да сглобява електрически автомобили в собствените съоръжения в Европа. Информация за това се появи в интернет портала Car News China. Изданието цитира коментар на изпълнителния вицепрезидент на компанията Ли Ке, който говори за плановете на BYD да построи собствен завод в ЕС, пише Autonews.

Нуждата от нов производствен капацитет дойде, когато BYD разшири своята верига за доставки на електрически превозни средства. Сега продуктите на BYD могат да бъдат намерени на пазарите в Норвегия, Германия, Швеция, Холандия и няколко други европейски страни. Освен това BYD активно продава автомобили на азиатските пазари, включително Япония, Тайланд, Индия, Малайзия и др. Според вицепрезидента на компанията до края на годината марката ще се появи на пазарите на Франция и Великобритания.

BYD детронира Tesla и вече е №1 в света по продажби на електромобили

Китайска компания детронира Tesla и вече е №1 в света по продажби на електромобили

Компанията е свързана с милиардера Уорън Бъфет

В момента компанията избира място за бъдещия си завод за електрически превозни средства. Днес доставките от Китай за Европа се извършват по море. Компанията дори закупи свои собствени кораби, тъй като BYD каза, че никоя услуга за транспортиране на трета страна не може да отговори на изискванията на автомобилния производител.

През август BYD обяви плановете си да започне производство на автомобили в Узбекистан. Производството на автомобили ще бъде организирано в завода UzAuto. Сега от поточната линия на това предприятие излизат достъпни модели на Chevrolet. Все още не е известно какви китайски модели автомобили ще се произвеждат в завода. 

Концернът BYD се счита за един от най-бързо развиващите се съвременни производители на електрически превозни средства. След като компанията обяви през пролетта пълното отхвърляне на класическите бензинови двигатели, търсенето на автомобили се увеличи значително. През лятото BYD стана световен лидер в производството на електрически автомобили, изпреварвайки Tesla по продажби. През октомври нетните приходи на марката са нараснали с 350% и за третото тримесечие възлизат на около 800 милиона долара.

Брезник става част от картата на електрическата мобилност в България

Брезник става част от картата на електрическата мобилност в България

Съвместното дружество между Булминерал и китайската BYD - световен лидер в производство на електрически автобуси, е новият член на Индустриален клъстер „Електромобили"

Припомняме, че преди повче от 10 годиин имаше планове китайската компания да организира производството на електрически автобуси в България. B ĸpaя нa 2012 г. бe yчpeдeнo cъвмecтнo дpyжecтвo мeждy "Бyлминepaл" и ĸитaйcĸaтa ĸoмпaния ВYD - cвeтoвeн лидep в пpoизвoдcтвo eлeĸтpичecĸи aвтoмoбили и eлeĸтpичecĸи aвтoбycи. Hoвoтo cъвмecтнo дpyжecтвo трябваше да се организира дейността си на тepитopиятa нa гpaд Бpeзниĸ на площадка на "Бyлминepaл".

В последствие стана ясно, че проектът на BYD в Брезник няма да се реализира, което бе съобщено от "Булминерал". Китайската компания BYD възнамерява да изгради завод за сглобяване на автобуси в Европа заради големия успех на тестовите програми в редица страни.