Строителството на магистралата Джубга-Сочи скоро започва, и тя е наречена най-скъпата в Русия, коментира пред "Ведомости" вицепремиерът Марат Хуснулин. По думите му, разходите за изграждането на скоростната магистрала ще достигнат около 1,4 трилиона рубли (около 17 милиарда долара).

Дължината на магистралата Джубга-Сочи ще надхвърли общо 150 километра. Пътят ще минава от магистрала М-4 "Дон" до обхода на Адлер и по-нататък по крайбрежието на Черно море в съседство с А-149.

Що се отнася до набирането на огромната сума за строителството, планира се около 40% от средствата, т.е. около 600 милиарда рубли, да бъдат събрани чрез привличане на извънбюджетни източници.

Проект за €260 милиона: Започва строителството на нова магистрала между Румъния и Сърбия

Проект за €260 милиона: Започва строителството на нова магистрала между Румъния и Сърбия

Ще бъде изграден и нов граничен пункт

"Проектът е много сложен технически, и бихме искали да се даде възможност за него да се ползват средства от Фонда за национално благосъстояние - разбира се, те след известно време ще бъдат възстановени.

Според предвалителните разчети, предвижда се средствата от държавния фонд, които бъдат ползвани за строителството на магистралата, да бъдат отпуснати при лихва от 3% за срок от 15 години.

През следващите седмици се предвижда да бъдат окончателно одобрени трасето и съответно цената на магистралата Джубга-Сочи", обясни Хуснулин.

Строителни материали, запазващи топлината в помещенията - технологията може да е спасителна при енергийна криза

Строителни материали, запазващи топлината в помещенията - технологията може да е спасителна при енергийна криза

Изобретението на американски учени се очаква не след дълго да навлезе в строителството

Вицепремиерът добавя, че на първо място се има предвид осигуряване на свързаността на населените места в Южна Русия - сега град Сочи (който се смята за най-елитния руски курорт) е частично откъснат от федералната пътна мрежа, поради пренатовареността на магистрала A-147 от Джубга. Затова е необходимо изграждането на нов магистрален път, дублиращ в голяма степен съществуващото трасе.

Според предварителните разчети, магистралата Джубга-Сочи се планира да бъде завършена до края на 2029 г. Така че в началото на 2030 г., според официалните оценки, движението по магистралата до Сочи би трябвало вече ще бъде пуснато.

Преди известно време обаче, вицепремиерът прогнозираше, че грандиозният проект по строителството на най-скъпъта руска магистрала може да бъде завършен до 2028 година.

Цената на най-скъпия и на най-малкия имот в елитния руски курорт Сочи

Цената на най-скъпия и на най-малкия имот в елитния руски курорт Сочи

Колко струва имение на 6 етажа и жилищe с площ от 11 квадратни метра