Базирана в Лондон компания за рисков капитал, която използва изкуствен интелект, за да намери обещаващи стартиращи фирми в Европа, заяви във вторник, че е събрала 53 милиона евро (60 милиона долара) за най-големия си фонд до момента.

InReach Ventures е основана от Роберто Бонанзинга и Джон Месире, и двамата идващи от Balderton Capital, и от Бен Смит, който преди това е бил в екипа на Microsoft за инструмента Yammer. InReach прекарва три години в разработването на собствена технология за изкуствен интелект, за да открива, оценява и подкрепя инвестиции ѝ.

Бонансинга казва, че европейските стартиращи фирми са разпръснати из целия континент, което означава, че много компании в ранен етап на развитие не са били забелязани от фирми, базирани в големи градове като Лондон.

Той допълва, че InReach Ventures използва Изкуствен интелект, за да отсее компании и да оцени информация, например от блогове и други подобни източници, за да идентифицира компаниите на ранен етап, които търсят първия си институционален инвеститор.

"Предприемачите могат да стартират компании навсякъде в Европа, от Хелзинки до Барселона, от Варшава до Рим, и въпреки това много от тях не успяват да бъдат забелязани в точното време", казва той.

"Като европейски рискови капиталисти, ние се нуждаем от нов подход, който е различен и съобразен с тази географска фрагментация и икономическа реалност. Вярваме, че единственият начин да постигнем това е чрез софтуерен подход, задвижван от Изкуствен интелект."

InReach е инвестирала в осем стартиращи компании от цяла Европа, откакто е основана през 2015 г., включително и в литовския стартъп Oberlo, развиващ своята дейност в онлайн пазаруването, който впоследствие е придобит от Shopify.

Фондът е особено заинтересован от стартиращи компании в сферата на потребителския интернет, софтуера като услуга и онлайн пазарите, със средни инвестиции от 500 000 до 2 милиона евро, казва той.