Правителството на Косово планира да отпусне сумата от €152 милиона за дигитализация през следващите седем години, съобщава SeeNews. Парите ще бъдат насочени към национално 5G покритие, приемане на облак за 80% от компаниите и онлайн достъпност на ключови обществени услуги.

Това става възможно в рамките на стратегията на балканската страна за Цифрова програма 2030, обявиха от местното Министерството на икономиката.

От средствата, €98,8 милиона ще бъдат осигурени от бюджета, а останалите ще бъдат поети от международни кредитори, става ясно от информация, публикувана на сайта на министерството.

Ивелина Николова е новият генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово

Ивелина Николова е новият генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово

Назначението идва, след като в края на миналата година Радослав Кошков - досегашният генерален мениджър на компанията у нас - прие позицията вицепрезидент "Сервизен бизнес" на Schneider Electric за Югоизточна Европа

Стратегията, която беше подложена на обществено обсъждане, предвижда и създаването на интернет код на държавата.

Кодът. xk беше определен като временен интернет код за Косово в рамките на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Косово през 1999 година, но местните уебсайтове често използват сръбски .rs код или албански .al.