Южнокорейската компания Kyungshin Cables, която е доставчик за едни от водещите марки в автмобилната индустрия, ще инвестира 20 милиона евро или 22,8 милиона долара в производството на кабели за зареждане на електромобили в Сърбия.

Готвената база ще се намира в Смедеревска Паланка - малък град в централната част на западната ни съседка, който се намира на малко повече от 220 километра от Видин.

Изграждането на завода ще започне през април месец и трябва да приключи през 2021 година, става ясно от съобщение на сръбското министерство на икономиката, цитирано от сайта SeeNews. В базата ще бъдат отворени 700 работни места.

Kyungshin Cable е част от Kyungshin Group, която прави електрически компоненти за автомобилната индустрия. Основно тя е доставчик на кабели за марки като Hyundai, Kia, Volkswagen, Ford, Volvo и BMW.

Заводът на Brose в Сърбия ще е готов до януари 2021 година

Заводът на Brose в Сърбия ще е готов до януари 2021 година

Инвестицията е в размер на $200 милиона

Междувременно през миналата седмица стана ясно, че германският производител на авточасти Brose ще открие завод в Панчево в Северна Сърбия. Вложението в него е значително по-голямо - 180 милиона евро, а базата трябва да отвори врати в началото на следващата година.

Според плановете на компанията там ще бъдат наети 1100 работници. Основно там ще се правят контролери за електрически двигатели.