Френската компания "Малтери Суфле България" започва строителството на нов завод за производство на малц в Плевен. Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще даде старт на строителството на новия завод, съобщиха от ресорното ведомство.

"Малтери Суфле България" е част от френската група InVivo, която е един от водещите производители на малц в света. Компанията има повече от 92 обекта в 38 страни, а в нея са заети над 14 500 души.

Подразделението за малц има производство в 12 държави, а в България то развива своята дейност чрез заводи в Плевен и Хасково. Инвестиционният проект, който предстои да стартира, е на стойност 56 милиона евро и цели удвояване на производствения капацитет на компанията до 60 000 тона малц годишно.

В Плевен: Френската компания "Аквел" планира да отвори нов завод, а "Малтери Суфле България" инвестира €30 милиона в производството си

В Плевен: Френска компания планира да отвори нов завод, а друга инвестира €30 милиона в производството си

Франция като цяло е 9-ият търговски партньор на България.

Новият завод за малц ще замени двата настоящи български производствени обекта, разположени на 240 км един от друг (в Плевен и Хасково), чийто общ производствен капацитет не надвишава 30 000 тона. Освен удвояването на производството, новият завод, който се очаква да бъде пуснат в експлоатация в края на 2024 г., ще отговаря на най-новите стандарти за производителност, безопасност и икономия на енергия, пише регионалната медия Плевен за Плевен. Очаква се инсталираният фотоволтаичен парк на площадката да произвежда 3,2 ГВтч, или да задоволява 40% от нуждите от електроенергия, намалявайки сегашния въглероден отпечатък с над 1700 тона емисии годишно.

"Когото един чуждестранен инвеститор разширява производството, това показва, че той прави една добра оценка за това, че мястото тук е подходящо за разширение на съществуващия инвестиция и показва едно отношение на инвеститора към икономическата среда", коментира кметът на Плевен Георг Спартански, цитиран от БНР.

Снимка 614282

Източник: iStock Images