Френски компании планират да разширят инвестициите и присъствието си в България. Това заяви председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе по време на събитие за новия бизнес сезон. 

Той даде за пример компанията "Малтери Суфле България", която разширява производството си на малц в Плевен с инвестиция от 30 млн. евро. Друга френска компания "Аквел" (ACVEL) също се е спряла на Плевен, където планира да открие завод. 

"Аквел" е основана през 1962 г. и е семейна компания, която има заводи и представителства за производство на компоненти за автомобилната индустрия в над 20 държави. Акциите ѝ се търгуват на френската фондова борса. Намерението на инвеститора е да прехвърли част от съществуващите свои производствени мощности от завод в Турция към България и по-конкретно в Плевен.

CWP Global иска да инвестира 1,2 млрд. лева във вятърен парк със 74 супер модерни генератора край Варна

Водещ инвеститор в зелена енергия иска да вложи 1,2 млрд. лева във вятърен парк край този български град

Той ще генерира електричество, достатъчно за захранването на 440 000 домакинства

"Отношенията между двете страни са отлични. Френските инвеститори са над 200 компании в България, които създават над 15 000 работни места", обяви посланикът на Франция у нас Н. Пр. Г-жа Флоранс Робин. "През септември 2019 г. мандатът ми започна с есенното събитие на Френско-българската търговската камара. Сега мандатът ми приключва и съм тук отново сред вас, за да ви кажа довиждане. През тези години минахме през периоди на криза и се радвам, че излизате от нея сплотени, за да посрещнете предизвикателствата пред Европа", обобщи посланик Робин.

Българският износ към Франция се е увеличил с 35% през първите 5 месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов. Вицепремиерът Атанас Пеканов допълни, че стокообменът между двете страни е над 2 млрд. евро за миналата година. Франция като цяло е 9-ият търговски партньор на България.

Schneider Electric инвестира €60 милиона в ново производство край Пловдив

Schneider Electric инвестира €60 милиона в ново производство край Пловдив

До средата на 2023 година "умната фабрика" ще наеме над 100 нови служители