От френската компания Schneider Electric, профилирана предимно в производство на машини и оборудване в сферата на енергетиката, разширяват производството си у нас с 30 процента чрез три поточни линии за автоматични прекъсвачи. Това стана ясно по време на символичната "първа копка" на новата площ. Сумата на инвестицията е над €60 милиона, а до средата на 2023 година ще бъде дадена работа на над 100 души нов персонал, които ще бъдат специално обучени за работа с различните роботизирани машини. Заедно с тях общият брой на служителите ще е над 1000.

На церемонията по първата копка присъстваха официални лица, сред които и заместник-кметът на община Пловдив Георги Титюков, представители на местните власти, медиите и партньори на компанията.

"Използвам случая да изкажа и благодарността на община Пловдив към това, което правите за развитието на целия регион, защото отваряте своите врати за много настоящи и бъдещи инвеститори", сподели Георги Титюков.

Снимка 587262

Иновативна система за отопление, независима от природния газ

Мениджърският екип на френската група представи новите възможности, които разширяването на производствените мощности на завода ще открие пред българската икономика и местните общности. От компанията обявиха, че поемат "ясни ангажименти за декарбонизацията и Net Zero" (нетни нулеви емисии) до 2030 година.

"В рамките на разширението на фабриката ще бъде изградена геотермална система. Тя е единствена по рода си и първата у нас за индустриални предприятия, както и първата за Европа за Schneider Electric", заяви Мария Топчийска - директорът на завода на френската група в Пловдив.

Как Schneider Electric избра Пловдив за най-умната си фабрика в Източна Европа

Как Schneider Electric избра Пловдив за най-умната си фабрика в Източна Европа

Инж. Мария Топчийска, изпълнителен директор на предприятието, пред money.bg

"Преди да започне самото сондиране ще се направи тест на земята, за да се види каква е температурата, която може да се очаква. Ще бъдат направени между 50 и 80 различни сондажа, всеки с дълбочина 100 метра", допълни Мартин Гънчевски - мениджър в завода.

По този начин системата няма да черпи топла вода от земята, а ще се използва само нейната топлината. Така естествената температура на земята ще се използва за охлаждане и отопление на завода. Примерът е взаимстван от Исландия.

Заводът у нас произвежда над 40 милиона прекъсвача годишно

За да се отговори на все по-голямото търсене в глобален мащаб, процесът на работа в завода е 24 часа, 7 дни в седмицата. Фабриката край Пловдив е разположена на площ от 13 дка. Както съществуващата база, така и новата част, ще работят като "умна фабрика". Това означава, че голяма част от процесите, свързани с производството, са дигитализирани.

Снимка 587265

През полседните три години Schneider Electric бележи значително развитие на дейността си в България. През 2019 година фабриката в Пловдив получава сертификат за Smart Factory и се подписва споразумение за сътрудничество с Българската агенция за инвестиции. Чрез него българският завод става демонстрационна фабрика за иновативните процеси в производството за 14 държави и за потенциални инвеститори у нас.

Единствените производствени линии за прекъсвачи, които не са автоматизирани в завода у нас, са тези за френския пазар, където има специфични изисквания и за който фабриката край Пловдив е единственият производител. Те са все още изцяло ръчни, но предстои и тяхното дигитализиране.