Международната група за производство на опаковки и хартия Mondigroup възнамерява да инвестира над 600 млн. евро в изграждането на нов завод в България. Това стана ясно от среща на заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов и изпълнителния директор на Българска агенция за инвестициите (БАИ) Стамен Янев с техническия директор на Монди Кристиян Скилих.

Монди е международна група за производство на опаковки и хартия, с около 26 000 служители в производствени единици в 31 държави, разположени на четири континента. Тя обслужва пазари по целия свят. Основните производствени единици на Монди са разположени в централна Европа, Русия и Южна Африка.

Историята на "Монди Стамболийски" ЕАД, най-големият производител на целулоза и хартия в България, започва преди повече от 60 години, когато се създава заводът през 1952 г. на брега на река Марица в град Стамболийски. Създаването на предприятието бележи началото на целулозно-хартиената индустрия като независим отрасъл в България.

Днес заводът е най-големият потребител на технологична дървесина в България, използващ изцяло българска иглолистна дървесина като своя основна суровина. Той е собственост на Mondi от 2006 година.

Последният публично достъпен финансов отчет на дружеството е от 2015 година. Според него през годината то е произвело 89,106 тона крафт хартия. Приходите от продажбата ѝ възлизат на 115,4 милиона лева, от които 63,35 млн. лв. на свързани лица. Печалбата на "Монди Стамболийски" ЕАД за 2015 година е 30,6 милиона лева.