Coinbase, която е една от най-голямата борса за търговия с криптовалути по света, е подала документи към Комисията за ценните книжа и тържищата на САЩ за листване на борсата Nasdaq, предаде Zero Hedge. Тя ще се търгува под тикъра COIN.

По време на частен рунд на набиране на инвестиции, Coinbase съвсем скоро беше оценена на 100 млрд. долара, след като при предишна частна продажба на акции от 2018 г. нейната оценка беше 8 млрд.

Последната оценка на компанията е от голямо значение за самото ѝ първично публично предлагане, с което тя ще се надява да постигне най-скъпото листване в САЩ, което да надхвърли това на пазарни играчи като Facebook и Uber - неслучайно листването ѝ на Nasdaq беше определено като "повратен момент" за индустрията.

А в резултат на подадените към комисията документи и публичното ѝ листване, вече финансите ѝ ще са значително по-прозрачни.

Месечно 2,8 млн. души са осъществявали транзакции на Coinbase през миналата година при общ брой на регистрираните потребители от 43 млн. души. Печалбата ѝ е достигнала 322 млн. долара спрямо загуба от 30 млн. долара година по-рано, а приходите преди лихви, данъци, обезценки и амортизации са 527 млн. долара. Нетните ѝ приходи са 1,14 млрд. долара, основно от транзакции с биткойн и етер.