Инвеститорите са записали акции на Ant Group на стойност 3 трлн. долара по време на първичното предлагане в Шанхай, което вероятно ще се превърне в най-голямото на света, предаде Reuters. Гигантът за финансови услуги прави паралелни емисии в Шанхай и Хонконг, с които иска да набере 29,4 млрд. долара.

Така надзаписванията за акциите на компанията възлиза на 872 пъти размера на емисията, показват данните на Ant. В Хонконг тяхното надзаписване беше доста по-умерено - само за 168 млрд. долара или 389 пъти размера на емисията, в процес, продължил от понеделник до петък.

Най-голямото IPO в историята ще направи Ant по-голяма от икономиката на Финландия

Най-голямото IPO в историята прави тази компания по-голяма от икономиката на Финландия

И три пъти по-скъпа от IBM

За сравнение, 3 трлн. долара е размерът на брутния вътрешен продукт на Веикобритания. А записванията на акции доведоха до странна ситуация, в която някои хора похарчиха спестяванията или големи части от заплатата си. Такъв е случаят на Харисън Чан, който е платил 40% от заплатата си, но може да се окаже без акции заради огромната конкуренция, предаде Reuters.

В понеделник цената на акциите беше фиксирана на 10,27 долара за акция.

Освен система за разплащане на поръчките към гиганта Alibaba, основаната през 2004 г. Ant изгради империя в Китай, предлагайки краткосрочни заеми, застраховки и инвестиционни продукти.