Днешната търговия на европейските фонови пазари започна с предпазливо повишение, следвайки нарастването на петролните цени с над 1% от близо 7-годишните дъна, достигнати във вторник. Инвеститорският риск апетит обаче продължи за кратко, след което основните индекси се оказаха отново на "червена" територия за втора поредна борсова сесия. Причината бе подновеният спад на  минно-добивните и на останалите суровинни компании.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,54%, задълбочавайки вчерашния си солиден спад с 1,8% и се търгувайки около 363 пункта - негово най-ниско ниво от средата на октомври, информира bnr.bg.

Германският индекс DAX се  понижи с още 0,51% след като вчера загуби 1,9% от стойността си. Негативното влияние на борсата във Франкфурт оказва спада с близо 3,5% на акциите на компанията Bayer, след като европейските и американските агенции за безопасност на лекарствата са започнали да проучват, дали немският фармацевтичен гигант трябва да бъде включен в провеждано от тях разследване за дефектни тестови устройства за съсирване на кръвта на фирмата Xarelto. 

Оповестените по-рано днес данни на Destatis, показващи изненадващо рязко понижение на износа и вноса на Германия през октомври, също допринасят за текущото ново понижение на немските акции.

Френският индекс CAC40 пада с 0,56%, а италианският фондов индекс MIB - с 0,23% след тяхно понижение във вторник съответно с 1,4% и с 1,8%.

Британският индекс FTSE100 се понижава с 0,17% след вчерашен спад с 1,3%, излизайки на негативна територия за пета поредна сесия на търговия главно поради задълбочаващ се спад на акциите на минно-добивните компании. Акциите на Anglo American падат с нови 9% след понижение във вторник с 12,3%, акциите на Glencore PLC се понижават с 0,84%, на Antofagasta PLC - с 2,29% и на Randgold Resources Ltd. - с 0,64%.

Днешният плах опит за ръст на петролните цени от достигнатите вчера най-ниски нива от февруари 2009-а година, води до слабо повишение на акциите на British Petrolium с 0,13%, но в същото време акциите на Royal Dutch Shell PLC се понижават с 1,08%, на Tullow Oil PLC - с 0,58% и на BG Group PLC - с 0,24%.