Водещият производител на оръжия в Германия Rheinmetall ще отвори завод за производство на танкове и други бронирани превозни средства в Украйна на фона на усилията на Запада да подкрепи украинската оръжейна индустрия в хода на войната, предават световните медии.

Германската компания ще експлоатира фабриката заедно с украинската държавна отбранителна фирма "Укроборонпром". Заводът ще бъде разположен в Западна Украйна.

По думите на изпълнителния директор на Rheinmetall Армин Папергер компанията ще обучава украинци как да използват и поддържат танковете, които се произвеждат в завода.

Наред с Rheinmetall и други западни оръжейни компании искат да създадат заводи в Украйна, а Русия предупреди, че може да се насочи към заводите.

Войната в Украйна се отрази добре на бизнеса на Rheinmetall и други западни производители на оръжие. Изпълнителнителният директор на компаията заяви, че фокусът в момента е в производството на повече артилерийски снаряди и се работи върху увеличаването на годишното производство на снаряди от 100 000 на 600 000.

Руска компания дава $71 000 награда за унищожаване или пленяване на западни танкове

Руска компания дава $71 000 награда за унищожаване или пленяване на западни танкове

Очевидно състезанието ще бъде за руските войски или наемници

За плановете за строеж на завода на територията на Украйна се заговори още през март. Тогава стана ясно, че Германският Rheinmetall преговаря за изграждането на завод за танкове в страната.

Rheinmetall произвежда също и танковете Leopard, които Германия реши да изпрати в Украйна, които компанията произвежда съвместно с Krauss-Maffei Wegmann.

През март Папергер заяви, че заводът на Rheinmetall може изисква инвестиция за около 200 милиона евро и може да произвежда до 400 Panthers годишно - това са най-новите модели бойни танкове на компанията.

По отношение на притесненията за руски атаки Папергер настоява, че заводът на Rheinmetall ще може да бъде защитен. "В момента има много фабрики от този род в Украйна. Това ще е просто още една, смята той.