Преди няколко дни САЩ и Германия одобриха изпращането на тежки бойни танкове за Украйна, включително бъдещи доставки на усъвършенстваните танкове Abrams M1 и Leopard. Вероятно това е поводът една руска компания да обяви награда за тяхното унищожаване.

"Руска компания е предложила парична награда до 5 милиона рубли или над 71 600 долара за унищожаване или залавяне на танкове западно производство, обещани наскоро на Украйна от нейните европейски и американски съюзници", пише ZeroHedge, цитирайки поред съобщения в регионалните медии.

Очевидно състезанието ще бъде за руските войски (или наемници), като се има предвид, че базираната в Екатеринбург компания Fores определи награда от над $70 000 за всеки, който унищожи или плени западен танк, с плащане от над 7 100 долара за всеки следващ танк.

Leopard 2 - танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Какво представлява танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Бойната машина може да даде на Киев значително предимство, но не липсват и рискове

Позицията на Fores е, че е водена от патриотично желание да подкрепи националната армия: "Решението за прехвърляне на западни танкове в Киев показва, че НАТО вече не доставя на Украйна само отбранителни оръжия и трябва да подкрепим нашата армия",коментира компанията в свое изявление.

Информацията идва малко след като Кремъл заяви, че танковете, предоставени от Вашингтон, ще "изгорят" и че в крайна сметка те няма да променят шансовете на Украйна на бойното поле.

Украинското правителство твърди, че участва в "бързи" преговори със западни държави за получаване на изтребители като американския F-16. Не се знае дали и тях няма да бъде обявена награда, но ако стане така, вероятно ще е доста голяма.