Японската префектура Фукушима, сериозно пострадала от аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1 (АЕЦ "Фукушима-Даичи") през 2011 г., ще бъде превърната в център за възобновяема енергия.

Властите в Токио подготвят проект на стойност 300 милиарда йени (2,75 милиарда долара), който предвижда изграждането в префектурата на 11 слънчеви централи и 10 вятърни парка с общ капацитет от 600 MW електроенергия.

Строителството на първата соларна централа ще започне през януари 2020 г., като се планира изграждането на всички съоръжения да приключи до март 2024 г., съобщава Bloomberg.

$188 милиарда струва ядрената авария във Фукушима

$188 милиарда струва ядрената авария във Фукушима

Правителството удвои оценката на щетите

Японското правителство ще предостави субсидии в размер на 30 милиарда йени за изпълнението на този проект, Японската банка за развитие и Mizuho Bank планират да осигурят финансиране, пише вестникът Nikkei.

Изграждането на слънчеви и вятърни централи в замърсена зона след ядрена авария ще спомогне за съживяването на региона, заяви Масаши Такеучи, който отговаря за енергетиката в правителството на префектура Фукушима. Според него първата градска централа с мощност 20 MW ще бъде изградена в град Минамисома в северната част на префектура Фукушима.

АЕЦ Фукушима 1 затворена завинаги

АЕЦ Фукушима 1 затворена завинаги

Излятата морска вода, която аварийните екипи използват за охлаждането на реакторите, има разяждащо действие и е направила ключови части от комплекса неизползваеми

Аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1  стана в резултат на опустошително земетресение и последвалото цунами през март 2011 г.