Атомната централа Фукушима 1 не може да бъде възстановена и отново пусната в експлоатация, заяви говорителят на японското правителство Юкио Едано. Във връзка с тази новина агенция Асошиейтед прес отбелязва, че за първи път правителството официално се произнася за съдбата на централата, предаде БТА.

Закриването на централата е неизбежно, тъй като морската вода, която аварийните екипи използват за охлаждането на реакторите, има разяждащо действие и е направила ключови части от комплекса неизползваеми. Едано подчерта, че във "Фукушима" 1 няма да има условия за нейното рестартиране.

Същевременно Ройтерс съобщава, като се позова на агенция Киодо, че аварийните екипи са възстановили електрозахранването на Втори реактор на централата. Сега операторът на централата ТЕПКО иска да възстанови работата на контролната зала, осветлението и охлаждащата система и на Първи реактор, който е свързан с Втори реактор с кабел. 

По-рано бе съобщено за повишаване на вътрешното налягане в стоманения корпус на Трети реактор. Според Хидехико Нишияма от Агенцията за ядрена безопасност усилията за обливане с вода на реактора може би не действат и ще се наложи да бъде изпуснато известно количество радиоактивен газ от реактора в атмосферата, предаде АП.
Това може да забави работата по възстановяването на електрозахранващите и охладителните системи на блока и означава, че ще се повишат радиационните равнища около централата.

Военни машини с водометни оръдия тази сутрин обливаха в течение на близо един час Четвърти реактор, като изляха 80 тона вода.

По нови данни вече седем служители от "Фукушима 1" са получили радиационно облъчване над допустимата граница от 100 милисиверта. Това е годишната норма за професионален служител на АЕЦ.

Същевременно равнището на радиацията, измерено на разстояние около 500 м северозападно от централата, се е понижило, съобщи Тепко, цитирана от ИТАР-ТАСС. Сега радиационният фон там е 2625 микросиверта в час, докато вчера е бил 3443 микросиверта в час.