Северна Македония е спряла плановете си да инвестира в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", каза генералният мениджър на държавната електрическа компания ESM Васко Ковачевски по време на Македонския енергиен форум, предаде Seenews.

Вместо това компанията ще се съсредоточи върху инвестицията в изграждането на плаващ терминал за втечнен природен газ, който се строи край крайбрежния град Александруполис в Гърция. Северна Македония е заинтересована да вземе 25% от проекта за терминала, каза Ковачевски.

Проектът в Александруполис се разработва от гръцката компания Gastrade. Той ще включва плаващ блок за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ, който ще бъде нов, независим енергиен портал за пазарите в Югоизточна и Централна Европа. Съоръжението се очаква да започне да функционира в началото на 2023 година.

"Росатом", Framatome и General Electric се обединяват за АЕЦ "Белене"

Три световни лидера в ядрената енергетика се обединяват за АЕЦ "Белене"

Очертава се оспорвана процедура за избор на стратегически инвеститор за втората българска ядрена централа, според министър Петкова

Станцията ще има капацитет за съхранение на 170 хил. кубически метра и капацитет за доставка на природен газ, който ще надвишава 5,5 милиарда кубически метра годишно. Тя ще бъде свързана с националната система за природен газ в Гърция чрез 28-километров тръбопровод, по който регазифицираният втечнен газ ще бъде доставян до пазарите на Гърция, България, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Унгария, Молдова и Украйна.

Северна Македония прояви интерес към придобиването на миноритарен дял в бъдещата проектна компания за изграждането на АЕЦ "Белене", заяви българското министерство на енергетиката през август миналата година.

До тяхната кандидатура се стигна, след като през юни 2018 г. българският парламент упълномощи енергийния министър Теменужка Петкова да търси потенциални стратегически инвеститори, желаещи да построят атомна електроцентрала в Белене, след като проектът беше загърбен през 2012 г.