Shell България, в партньорство с Eldrive, ще изгради 16 станции за бързо зареждане на електрически автомобили в свои бензиностанции, съобщиха от компанията.

Първите станции вече са поставени в Shell Велико Търново и Shell Любимец и от 1 ноември т.г. са в експлоатация. Останалите точки за зареждане се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до края на първото тримесечие на 2018 г. Те ще бъдат постаевни в обекти, разположени на основни пътища и магистрали в страната.

Електрически автомобили вече могат да се зареждат и в Shell

Електрически автомобили вече могат да се зареждат и в Shell

Веригата бензиностанции пусна три зарядни станции в свои обекти

Това партньорство ще направи Eldrive най-големият оператор на инфраструктура за зареждане на електрически автомобили в страната и единственият оператор с национално покритие, докато Shell ще бъде първата верига бензиностанции в България, която предприема такъв мащабен проект за зареждане на електрически автомобили с бързозарядни станции. Инсталираните зарядни станции са с мощност 50 kWt DC, което прави възможно батериите на най-разпространените марки на електромобили да се зареждат до 80% за по-малко от 20 минути.

Услугата стартира непосредствено след горещите новини от средата на месец октомври за подписаното споразумение на Shell за закупуване на NewMotion, един от най-големите европейски доставчици на зареждане на електрически автомобили и за това, че Великобритания е първата страна, в която Shell Recharge, новото устройство за бързо зареждане на електрически автомобили, ще бъде достъпно.

"За нас е удоволствие да сме сред първите страни, където Shell въвежда бързозарядни станции за електрически автомобили в своите търговски обекти. Това би означавало повече удобство за нашите клиенти да зареждат автомобилите си в движение и ще ни позволи да разширим гамата от горива, които предлагаме", сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.