Шведската Klarna поскъпна три пъти само за шест месеца, пише Sifted. Компанията, която предлага разсрочване на плащания при покупка, приключи поредния рунд по набиране на капитал. Тя успя да получи $1 млрд. при оценка от $31 млрд.

Klarna остава най-скъпият европейски стартъп и втората най-скъпа финтех компания в света.

В последния рунд са инвестирали микс от нови и съществуващи инвеститори. Акционери в компанията вече са компании като AB Orestund, Sequoia Capital, Atomico, Northzone, Bestseller Group, Permira, Visa, Dragoneer и други.

Klarna е сред европейските технологични компании, за които се твърди, че скоро ще излязат на борсата. Някои очакват тя да го направи чрез сливане със SPAC, но съоснователят и CEO Себастиян Сиемиатковски отрече и заяви, че компанията предпочита директно листване.

Klarna, с пълен банков лиценз, е най-позната с модела си "купи сега, плати по-късно", който предлага на потребителите безлихвено финансиране за покупки на дребно. Klarna плаща на търговеца, когато потребителят закупи нещо чрез платформата, а по-късно купувачът плаща на равни месечни вноски.

Финтехът печели от такса, която получава от търговеца, както и от лихви и такси, ако потребителите забавят плащанията.

Компанията се конкурира с американската Affirm, водена от съоснователя на PayPal Макс Левчин, и австралийската Afterpay. Миналия месец последната постигна сделка за придобиване на испанската Pagantis, което ще ѝ позволи да стъпи на Стария континент.

Основана през 2005 г., тя е сред първите компании в сектора.

През 2020 г. приходите ѝ нараснаха с 40% до $1 млрд., но загубата също се ускори с 50% заради разходите за експанзия. Към момента компанията работи в 17 страни с над 250 хил. търговци.