Компанията "Софийска вода" ще инвестира 50 милиона лева във ВиК мрежата на София до края на годината. 14 милиона лева от тях ще бъдат вложени в канализацията на града. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Васил Тренев на медийно събитие, организирано от "Софийска вода".

Ще се работи по обекти в Симеоново, Орландовци и централната част на столицата, а инвестициите са насочени предимно към канализацията, тъй като там са най-сериозните нужди.

"Софийска вода" ежегодно инвестира в поддръжка и подобряване на ВиК мрежата на столицата, като предвидените за тази година средства са малко по-големи от обичайното, обявиха от компанията.

ВиК операторът вложи близо 1 милион лева в специален камион за прочистване на канализацията, чиято основна задача е да събира натрупаната утайка от каналите, затрудняваща проводимостта им.

"Софийска вода" има нов директор

"Софийска вода" има нов директор

На поста е назначен Васил Тренев

Машината, която служителите на компанията използват от около 2 месеца, пречиства водата и я използва многократно за почистване на канализацията. Само за 1 час тя може да изпомпи 2600 куб. м вода - колкото съдържанието на олимпийски басейн.

"Водата, която се изтегля от канала, се филтрира, използва се за почистването на самия канал, връща се обратно и този цикъл продължава, докато цялата цистерна се запълни с утайка", обясни Георги Христов, мениджър проекти към "Канализация" на компанията.

Тъй като водопреносната мрежа на София се нуждае от сериозни инвестиции, Столична община кандидатства по европейски проект за подобряване на ВиК мрежата, а предвидените инвестиции са около 400 милиона лева. Средствата ще бъдат вложени основно в разширяване на канализацията на града.

За цялостната модернизация на ВиК мрежата на столицата обаче са необходими огромни инвестиции - около 1 милиард лева, а самият процес ще отнеме няколко години.

В София все още има места без канализация като планинските квартали Бояна, Симеоново, Драгалевци и селата около столицата. Там е нужно да се изгради канализационна мрежа и пречиствателни станции в по-отдалечените места.

В квартали като "Манастирски ливади" има канализация, но тя не е довършена и много от новите сгради не са свързани към нея. Предстои изграждането на нови колектори, към които да бъдат присъединени новите постройки, обясниха от "Софийска вода".