Нов завод за изкуствени торове ще заработи в Източна Сърбия, след като местната Elixir Group и германската K+S подписаха споразумение за стратегическо сътрудничество, съобщават медии в западната ни съседка.

Това ще е първата в страната инсталация за производство на кристален водно-разтворим моно-амониев фосфат (MAP) - високоефективен източник на фосфор и азот за посевите. Инвестицията е в размер на 35 млн. евро.

Цените на изкуствените торове в света неочаквано падат

Цените на изкуствените торове в света неочаквано падат

Какви са причините

Заводът ще се намира в индустриалния комплекс на Elixir в град Прахово. Той е един от най-големите в рамките на цялата химическа промишленост на Сърбия и функционира от 1960 г. Разположен е край Дунав - на границата с Румъния и на 50 км с автомобил от българския Видин.

Строителството на новите мощности ще започне през 2024 г. и по план производството трябва да започне през 2026 г. То ще е в размер на 50 000 тона годишно. Ще се използва наличната инфраструктура на Elixir, като от нейните заводи ще идва и ключовата съставка на MAP - фосфорната киселина.

В рамките на сделката K+S ще поеме дистрибуцията на продукцията с фокус върху пазарите в Европа и Индия. Световен лидер в производството на MAP е Китай.