Цените на изкуствените торовете с света като цяло напоследък падат, поради ниското търсене от фермери, включително американски и бразилски, съобщи Bloomberg.

В началото на годината цените на минералните торове се покачиха до рекордни нива заради санкциите спрямо Беларус и конфликта в Украйна. За да избегнат проблеми във веригите за доставки, световните производители на торове започнаха да транспортират значителни обеми продукция до редица основни региони, което доведе до прекомерно запасяване в определени региони.

В резултат на това, фермерите в някои страни сега просто не купуват торове. Това се отнася както за САЩ, които са най-големият износител в света на царевица, така и за Бразилия - водещ в света доставчик на соя.

"Фермерите се отказват от скъпите суровини", коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Алексис Максуел. "Глобалното търсене на амоняк, фосфатни и калиеви торове е намаляло от началото на годината."

В същото време, по негови данни, световните цени на азотните торове все още почти 5 пъти превишават средните исторически стойности.

"Началото на есенния сезон на торене в САЩ не беше особено добро", смята директорът по торовете в StoneX Джош Линвил. По думите му, през пролетта на 2023 г. може да има много фермери на пазара, които искат да купят азотни торове, но пазарът да не може да се справи с това търсене.

Бразилия, която е най-големият вносител на изкуствени торове в света, е изправена пред подобна ситуация. Тази година страната закупи рекордно количество торове от чужбина, за да гарантира, че фермерите имат достатъчно ресурси за разширяване на посевните площи.

"Рекордното темпо на вноса през тази година напълни складовете, принуждавайки Бразилия да реекспортира излишъците", отбелязва анализаторът по торовете в Safras & Mercado Маиса Романело. "Това оказва натиск върху вътрешните и международните цени, тъй като Бразилия намали вноса през втората половина на тази година." Междувременно цените на торовете в Бразилия паднаха почти наполовина от "върховете" си през април.

Нестандартно решение за компенсиране на високата цена на изкуствените торове, прилага Уганда

Нестандартно решение за компенсиране на високата цена на изкуствените торове, прилага тази африканска държава

Растящите цени на торовете вредят на фермерите