Фермерите от африканската държава Уганда вече масово се насочват към отглеждане на личинки - ларвите на черната муха "войник", чиято храносмилателна система ефективно превръща хранителните отпадъци в органичен тор.

Броят на записалите се да получат съдове с насекоми нарасна, тъй като цената на изкуствените торове доста се покачи, поставяйки мнозина пред предизвикателството, как да се грижат за взискателни растения като кафето. От само двама участници в програмата през януари 2021 г., броят им сега възлиза на повече от 1300, съобщава Асошиейтед прес.

Уганда е регионален земеделски център, но растящите цени на торовете вредят на фермерите. Цените на торовете са се удвоили или утроили за година, като най-използваните трудно се намират на пазара, по данни на организацията с нестопанска цел "Африканско партньорство за торове и агробизнес", която подкрепя селското стопанство на целия континент.

А тези, които от години предупреждават за твърде голяма зависимост на земеделието от минералните торове, разглеждат отглеждането на ларви като реално усилие към изграждането на устойчиво органично земеделие.На фермерите отглеждащи ларви се гарантира трикратна печалба за 14-те дни, в които отглеждат ларви върху хранителни отпадъци.

Програми за отглеждане на ларви съществуват и в други африкански страни, включително Нигерия и съседна Кения, където някои райони са силно засегнати от суша.

Очакват се високи цени на изкуствените торове и през 2022 година

Очакват се високи цени на изкуствените торове и през 2022 година

Наблюдава се четирикратно увеличение на разходите на големите производители на торове в Европа и Азия на фона на газовата криза