Високите цени на изкуствените торове в световен мащаб ще се запазят най-малко до април 2022 година. Това се казва в доклад на Центъра за икономическо прогнозиране към Газпромбанк, пише "Ведомости".

Анализаторите отбелязват, че цените на азотните и фосфатните торове на световния пазар през 2021 г. са се удвоили спрямо 2020 г., калиевият хлорид е поскъпнал за година 1,5 пъти, а комплексните торове (азот, фосфор, калий) са по-скъпи с 60%. Сега фосфатните торове при условията за доставка на FOB Балтика струват $700-730 за тон, карбамида - $779 за тон, а азотно-фосфорните торове са с цена $752 за тон.

За повишението на цените на изкуствените торове способстват ред причини, включително четирикратното увеличение на разходите на големите производители в Европа и Азия на фона на газовата криза.

Ако през юни 2021 г. цените на газа, използван като суровина за производството на изкуствени торове, на европейския спот пазар останаха на ниво от 330-430 долара за 1000 куб. м, от септември 2021 г. те не са падали под $700 за 1000 куб. м, а на 15 декември януарските фючърси за 2022 г. бяха на цена над $1500 за 1000 куб. метра.

Подобна е ситуацията и в Азия, където на 14 декември (по данни от Platts) спот цената на газа беше на ниво от $1280 за 1000 куб. метра.

Други причини за покачването на цените на изкуствените торове, които анализаторите посочват, са субсидиите за покупки на торове в развиващите се страни. В посока повишение на цените на торовете влияе и политическата намеса в пазарното ценообразуване - по-специално протекционизмът на САЩ, изразяваш се в налагане на високи експортни мита.

Задава ли се недостиг на пшеница в САЩ  и Канада?

Задава ли се недостиг на пшеница в САЩ и Канада?

Дефицитът на азотни торове вдигна рекордно цените им

Освен посоченото трябва да се има предвид, че кaнaдcĸaтa ĸoмпaния Nutrіеn oбяви, чe cъĸpaщaвa дocтaвĸитe нa aзoтнитe тopoвe пpeз пpoлeттa нa 2022 гoдинa. А Nutrіеn e лидep нa cвeтoвния пaзap пpи пpoизвoдcтвoтo нa ĸaлиeви тopoвe и cъщeвpeмeннo eдин oт тpитe нaй-гoлeми cвeтoвни дocтaвчици нa aзoтни тopoвe.